Novosti

6 Savjeta kako napraviti pripremu za tisak

Priprema za tisak, UV tisak, tisak na majice dizajn, billboard,xxl tisak, dtf, graviranje, EXORO

Tražite odgovor kako napraviti pripremu za tisak?

Bilo da ste stručnjak za dizajn ili pokušavate realizirati svoju DIY ideju, postoji nekoliko koraka koje trebate poduzeti kako biste osigurali da je vaš dizajn spreman za tisak. Sigurno ste imali priliku čuti famozno pitanje imate li pripremu u vektorima? Što su to uopće vektori? Vektori su matematički definirani objekti koji se sastoje od točaka, linija i krivulja, omogućujući izradu slika visoke kvalitete bez gubitka detalja prilikom promjene veličine. Oni se koriste za stvaranje raznih grafičkih elemenata poput logotipa, ikona i ilustracija.  Pravilno postavljanje dokumenta može spriječiti glavobolju pri tiskanju i značajno smanjiti trošak. Evo naših top 6 savjeta koji će vam pomoći kako da svoj dizajn pripremite za tisak!

1. Koristite CMYK boje, a ne RGB

slika prikazuje pripremu za tisak i cmyk boje

Svaki zaslon prikazuje boje drugačije, čak i kada je vaša datoteka postavljena na RGB. Međutim, možete se osigurati da ono što tiskate bude točna boja, bez obzira na to koji pisač odaberete. Ako postavljate dokument za tisak, koristite CMYK boje umjesto RGB-a. CMYK označava cijan, magentu, žutu i ključ (drugi naziv za crnu). Te boje su najčešće tinte, a korištenje tih vrijednosti pružit će vam najtočniju boju vašeg ispisa. Ako vaš dizajn treba imati točno određene boje, možete odabrati određene Pantone® boje kako biste bili sigurni da dobivate upravo ono što tiskate.

2. Offset naspram digitalnog tiska

Nešto što trebate uzeti u obzir za svoj tiskani projekt je planirate li tiskati offset ili digitalno. Offset tisak je odličan za veće projekte i bliže će slijediti točnu boju. Međutim, digitalni tisak često je jeftiniji od offseta i bolji je za projekte koji zahtijevaju manje kopija.

3. Odaberite Pravilnu Razlučivost

Veličina i razlučivost su dvije različite stvari. Možda imate datoteku koja je 1000 x 1500 px, ali ako je razlučivost samo 72 dpi, može se ispisati velika površina, ali može biti zrnasta, loše kvalitete. Ako imate datoteku iste veličine ali 300 dpi, bit će manji ispis ali puno veće kvalitete. Kada pravite pripremu za tisak uzmite u obzir i veličinu datoteke i razlučivost kako biste dobili pravu veličinu za svoj ispis.
Ako planirate tiskati svoj dizajn, postavite ga na 300 dpi.

4. Prilagodite fotografije

Ne samo da datoteka mora imati pravilnu razlučivost, vaše slike također se moraju držati tog pravila. Ako trebate skalirati sliku, smanjite, ne povećavajte. Ako ipak morate povećati, koristite profesionalni softver za uređivanje slika poput Photoshopa kako biste bili sigurni da neće izgledati pikselirano kada se ispisuje.
Provjerite vrstu datoteke svake od vaših slika. PNG-ovi su uvijek veće kvalitete od JPG-ova, a TIFF datoteke su veće kvalitete od PNG-ova. Iako JPG slika može “oraditi posao” za ispis, ali ćete izgubiti kvalitetu. TIFF datoteka, iako veća od PNG-ova i JPG-a, osigurava da ne izgubite kvalitetu u svom ispisu, ali zauzima puno više memorije na računalu.

Koristite TIFF datoteku ako je moguće, ali PNG će poslužiti u nuždi!

5. Spremite svoj dokument kao pravilnu vrstu datoteke

Ako sami pripremate datoteku za ispis, najsigurnija opcija je spremanje vašeg projekta, logotipa ili ključnih vizuala u PDF formatu. PDF datoteka je najlakši način za spremanje vašeg rada, jer se vaša datoteka neće razlikovati na drugim veličinama zaslona, što se često događa s .docx datotekama.
Još jedna uobičajena opcija kada radite pripremu za tisak je spremanje paketa u InDesignu koji uključuje i .idd datoteku i .pdf datoteku, pružajući vašem pisaču fleksibilnost rada izravno s pdf-om ili uređivanje konačnog dokumenta kako bi se osiguralo da je sve potpuno spremno za ispis.

6. Dodajte napust, oznaku ili oznake za rezanje

Napust je prostor na dokumentu koji se proteže izvan namjernih dimenzija dokumenta kako bi se osiguralo da dizajn ide sve do ruba prilikom ispisa. Napust se često izreže nakon što je datoteka ispisana, pod vodstvom oznake za rezanje ili pisačkih oznaka. Napust i oznake sprječavaju višak bijelog traga stvorenog tiskom.

Slijedite ovih 6 savjeta kako napraviti pripremu za tisak, a nama prepustite ostalo jer mi, oživljavamo Vaše ideje!

Kolekcija tekstila, Exoro logo, uz pripremu za tisak

7. Prepustite stručnjacima!

Naš neslužbeni savjet broj 7 je prepustiti to nama! Imamo tim grafičkih dizajnera u vlastitoj kući koji vam mogu pomoći da pripremite svoj dizajn za ispis kako biste bili 100% zadovoljni svojim ispisanim proizvodom. Također nudimo brzo vrijeme isporuke, pa ako vam je potreban projekt isprintan za nadolazeći događaj ili vam jednostavno treba brzo, mi možemo to riješiti! Kontaktirajte nas danas kako biste dobili besplatnu ponudu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)